Gebakken tofu met sticky saus, rijst en broccoli:

Hier is een snel en eenvoudig plantaardig recept om op een leuke en gezonde manier tofu te eten.

Ingrediënten (voor 2 personen):

– 200 g tofu

– 150 g basmatirijst

– 1 broccoli (in roosjes)

– 2 el maizena

– 2 el zonnebloemolie

– 1 lente-ui (in ringetjes)

Gebakken tofu recepten

Voor de sticky saus:

– 3 el sojasaus

– 1 el honing of agavesiroop

– 1 el rijstazijn

– 1 tl sesamolie

– 1 tl sriracha (optioneel, voor wat pit)

– 1 teentje knoflook (fijngehakt)

– 1 tl geraspte gember

– 1 el water

– 1 tl maizena (opgelost in een beetje water)

Bereidingswijze:

1. Tofu voorbereiden: Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Om de tofu extra knapperig te maken, kun je deze eerst licht aandrukken tussen keukenpapier om extra vocht eruit te halen. Bestuif de tofublokjes met de maizena, zodat ze tijdens het bakken een lekker krokant laagje krijgen.

2. Tofu bakken: Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tofublokjes rondom goudbruin en knapperig. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten. Haal de tofu uit de pan en zet apart.

3. Rijst koken: Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart en houd warm.

4. Broccoli stomen/koken: Kook of stoom de broccoli in ongeveer 5-6 minuten beetgaar. Giet af en zet apart.

Sticky saus maken:

 1. Verhit in dezelfde pan waarin je de tofu hebt gebakken 1 eetlepel olie en voeg de fijngehakte knoflook en geraspte gember toe. Bak dit kort aan tot het geurt.

2. Voeg de sojasaus, honing (of agavesiroop), rijstazijn, sesamolie en sriracha toe. Roer alles goed door.

3. Voeg het water met de opgeloste maizena toe om de saus wat dikker te maken. Laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen totdat hij dikker en sticky wordt.

1. Tofu toevoegen:

   – Voeg de gebakken tofu terug in de pan met de sticky saus en roer alles goed door zodat de tofu volledig bedekt is met de saus.

2. Serveren:

   – Verdeel de gekookte rijst over de borden, leg de broccoli ernaast en schep de tofu met de sticky saus erop. Garneer met lente-ui voor een frisse touch.

Eet smakelijk!

Deze gebakken tofu met sticky saus is een heerlijke, eenvoudige maaltijd die zowel voedzaam als smaakvol is. Perfect voor een snelle doordeweekse avond!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *